top of page
  • Writer's pictureAudra Elle

Magiškame miestelyje- magiškas restoranas „Kinich“

Updated: Mar 28, 2021


Elniena- viena iš labiausiai vertinamų mėsų Jukatane. Pats pusiasalis kartais vadinamas fazano ir elnio žeme – „La tierra del faisan y del venado“.

Nuo senų laikų majai rūpinosi, kad neišnyktų elniai jų miškuose, kartais juos beveik prijaukindami. Net prie tankiai apgyvendintų teritorijų palikdavo didžiulius miškų plotus, norėdami, kad juose būtų elnių. Pranciškonas brolis Diego de Lana savo užrašuose pasakoja, kai majų moterys kartais priglausdavo elnių jauniklius, glostydavo juos, kad jie priprastų ir nebegalėtų gyventi vieni laisvėje.

Kai kurios majų bendruomenės iki šių dienų augina elnius savo kiemuose, vadinamuose „solar“.

"Kinich"- aukštos ir paprastos kolonijinio tipo pastato sienos slepia daugybę malonumų akims ir skarndžiui

Nežinau, ar visas tas rūpestis tik dėl mėsos, ar ir dėl legendos, pasak kurios majų dievas Yuum K‘‘aax kadaise palaimino tris gyvūnus- fazaną, elnią ir gyvatę barškuolę, bei paskyrė juos atsakingus už majų sutelkimą prieš jų žemių užkariautojus. Kol kas tas metas neatėjo, ir majai tebelaukia ženklo. Ech, kad bent teisingai atpažintų, ne taip kaip garsusis actekų vadas Montezuma išpranašautus dievus iš rytų...


Gyvų elnių niekur nematėme, tačiau paragauti elnienos teko. Mūsų ankstyva senų metų palydų bei Naujų sutikimo vakarienė buvo kokybiška tradicine virtuve garsėjančiame „Kinich Izamal“ restorane

(Calle 27 299, Centro, 97540 Izamal, Yuc., Mexico).

http://restaurantekinich.com/

Pirmiausia restorano svečius sutinka šeiminkų namų relikvijos

Pirmiausia restorano svečius sutinka mini restorano modelis bei šeiminkų namų relikvijos ir... kryžiai. Jei pradžioje kryžiai dar stebino, vėliau tik buvo smalsu: o koks bus čia? Nes nebuvom nei vienoje valgymo įstaigoje, kurioje nebūtų bent vieno.


"Venado Almendrado“ – Elniena migdolų padaže. Mėsa ruošiama įprastu majams būdu, tradiciškai naudojamu šioje žemėje šimtmečiais. Sumedžiota žvėriena, norint išsaugoti ją nuo sugedimo, būdavo iš karto iškepama žemėje, po to, pasiekus namus, mėsa būdavo naudojama įvairiems patiekalams gaminti. Panašiu būdu ji ir teberuošiam šiandien restorane: iškepus ją žemėjė, ji smulkinama, maišoma su trintais migdolais, pipirais ir vietinių prieskonių mišiniais. Ilgalaikis mėsos šutinimas padaro ją labai minkštą ir lengvai pjaustomą, net lengvai plėšomą.

Šalia šiek tiek kontrasto-keletas keptų bananų gabalėlių bei kito tipiško Jukatano augalo – chaya- turistams pristatomo kaip Jukatano špinatas- kuriam pakaitalo lyg ir nėra, tačiau tai tarpinis variantas tarp šveicariško mangoldo bei lapinio kopūsto.


"Venado Almendrado“ – Elniena migdolų padaže
"Venado Almendrado“ – Elniena migdolų padaže

Chayos traškučiai – modernizuota kulinarinė versija, bet gėrimai iš chayos – vieni skaniausių pusiasaly, dažnai naudojami kokteiliuose bei sultyse (dažniausiai maišomi su ananasų sultimis). Mėgavomės juo visur, kur tik galėjome.


Chaya (Čaja) gėrimas
Chaya (Čaja) gėrimas

Kinish restoranas Meksika tradicinė virtuvė
Restorane rankomis daromos ir tradiciniu būdu kepamos tortijos


Izamal. Kinish. tradicinė meksikietiška virtuvė
Toje pačioje palapoje šalia tortijų kepimo - padažų stotis


Izamal. kinich. tortijos
Tortijų šilumą palaiko indas iš moliūgo

"Queso Relleno"- "Įdarytas sūris"
"Queso Relleno"- "Įdarytas sūris", dar vienas tradicinis Jukatano patiekalas

Prieš maždaug 300 metų Olandų Vakarų Indijos kompanija buvo įpareigota užmegzti prekybinius ryšius su Ispanijos ir Portugalijos kolonijomis Afrikoje ir Amerikoje. Ryšių užmezgimas daugiausia pasireiškė piratavimu bei likusiomis legendomis: taip turbūt niekada ir nesužinosime, ar Edam sūris tikrai buvo naudojamas vietoj sviedinių patrankoms. Tačiau sūris užkariavo Jukataną kaip prieš šimtus metų Europą

( XIV- XVIII a. Edam buvo populiariausias sūris Europoje). Ir šiandien jis yra tradicinių Jukatano patiekalų neatskiriama dalis: „Queso Relleno“ („Įdarytas sūris“) bei „Marquesitas“ ( vaflių „Mažosios markizės“).

Tradiciškai minkštas sūris būdavo iškabinamas arba suvalgomas, ir likusi sūrio žievė, tiksliau kiautas, prifarširuojamas įdaro bei apvyniotas bananų lapais kepamas.

Cochinita pibil. Kinch. Izamal

"Cochinita Pibil" ("Palaidota kiauliena")- originaliai patiekta troškinta kiauliena tradicinį ruošimo būdą imituojančiame inde: mėsa, saugojant nuo sugedimo iš karto kepama specialiai paruoštose žemės ertmėse.

Patiekiama su trintų pupelių koše bei marinuotais svogūnais.


P. S. Svogūnų receptu pasidalinsiu kitą kartą. Lengvai paruošiami, puikiai stovintys, nors niekada neužsibūnantys - tai puikus priedas prie beveik bet ko :) Taip bent yra mūsų namuose :)







 

Recent Posts

See All
bottom of page